Lichamelijke gevolgen van verlies

Verlies heeft een enorme impact op je leven. Niets is meer hetzelfde. Dat geeft verdriet en onzekerheid, maar ook veel spanning.

Het gebeurt vaak dat je lichaam na een heftige gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare of het verlies van bijvoorbeeld je relatie, werk of gezondheid, in een soort overlevingsmodus schiet. Je leeft dan voornamelijk ‘vanuit je hoofd’. Je ratio en doorzettingsvermogen houden je overeind en je lijf hobbelt er als het ware een beetje achteraan.

Soms heb je deze modus even nodig om de draad weer op te kunnen pakken na het verlies. Om eenvoudigweg in staat te zijn om ‘s ochtends op te staan en de dag door te komen. Er zijn tenslotte zoveel dingen die moeten. Als je je daarop focust, dan móet je het wel volhouden. Voor jezelf, voor je gezin of voor iemand anders. 

In het begin is zo’n overlevingsmodus helpend. Het voorkomt dat je het niet meer aankunt en bij de pakken neer gaat zitten. Er komt echter een moment waarop de spanning in je lichaam zo vanzelfsprekend is geworden, dat je eigenlijk niet meer kunt ontspannen. Dit kost veel energie en het belemmert je herstel.

Vierkracht biedt met Reflexintegratie een beproefd hulpmiddel om lichamelijk te ontspannen en weer in balans te komen. We behandelen de beschermingsreacties van je lichaam die het gevolg zijn van traumatische gebeurtenissen of periodes van hevige stress. Hierdoor vermindert de aanmaak van stresshormonen en komt je lichaam op een natuurlijke wijze tot rust.

Stress- en traumabehandeling

De methode heet MNRI (Masgutova Neuro-senso-motorische Reflex Integratie). Dr. Svetlana Masgutova heeft deze methode ontwikkeld en succesvol ingezet bij mensen die als slachtoffer of hulpverlener betrokken zijn geweest bij natuurrampen, ongelukken, geweldsdelicten of andere ingrijpende gebeurtenissen.

Het bijzondere van Reflexintegratie is dat het de fysieke gevolgen van stress en trauma behandelt, zonder dat het per se nodig is om over het geleden verlies of de traumatiserende gebeurtenis te praten. Hierdoor worden de behandelingen als zeer ontspannend en helend ervaren. MNRI Reflexintegratie is wetenschappelijk onderbouwd en wint sinds enkele jaren enorm aan bekendheid in Nederland. Meer informatie over de methode kun je vinden op Masgutovamethode in Nederland.

Lianne van Willigen werkt met Reflexintegratie. Haar praktijk in Goes heet geheel/d Ze heeft een holistische visie. Holistisch komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. Vanuit deze visie ben je je bewust van de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest en zie je de wisselwerking tussen jezelf en anderen en de samenhang tussen mens, natuur en milieu.

Kinderen

Juist omdat Reflexintegratie de beschermingsreacties van het lichaam vanuit de basis behandelt, en het niet nodig is om te praten over het verdriet of het geleden verlies, zijn de behandelingen bij uitstek geschikt voor kinderen. Het is voor kinderen soms moeilijk om onder woorden te brengen wat een verlies met hen doet. Door de helende en ontspannende werking van Reflexintegratie komen kinderen doorgaans merkbaar lekkerder in hun vel te zitten.

Reiki

Naast Reflexintegratie biedt Lianne ook Reiki-behandelingen aan. Reiki is een Japanse behandelwijze, waarbij door middel van handoplegging energie wordt doorgegeven. Een Reikibehandeling kan zowel liggend als zittend plaatsvinden. Door de behandeling gaat de energie in je lichaam beter stromen. Daarbij kun je bijvoorbeeld warmte of tintelingen voelen. Een behandeling werkt ontspannend. Je gaat met een wat zwaar of loom gevoel naar huis. Deze ontspanning stimuleert, in combinatie met een betere doorstroming van je levensenergie, je veerkracht en het zelfhelend vermogen van je lichaam.